• HEX: #004f83
  Må kun bruges kun til logo!
 • HEX: #3BA9DC
  RGB: 59-169-220
 • HEX: #F9BF3B
  RGB: 249-191-59
 • HEX: #1E824C
  RGB: 30-130-76
 • HEX: #BC2B16
  RGB: 188-43-22

Blue colors

 • HEX: #d8eef8

Yellow colors

 • HEX: #fbdc94

Green colors

 • HEX: #1ab174
 • HEX: #6dcda6
 • HEX: #d8f4e9
 • HEX: #eefff8

Grey colors

 • HEX: #222222
 • HEX: #606060
 • HEX: #dbdbdb
 • HEX: #f2f2f2
 • HEX: #FFFFFF
 • Border shadow
  0 1px 5px 0 rgba(2, 2, 2, .15)
 • Button shadow
  0 10px 11px -3px rgba(2, 2, 2, .15)
 • Button shadow with no micro interaction effects
  0 10px 11px -3px rgba(2, 2, 2, .15)
 1. Array
 2. Array
 3. Array
 4. Array
 5. Array
 6. Array
 7. Array
 8. Array
 9. Array
 10. Array
 11. Array
 12. Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array
 • Array

h1 Heading

h2 Heading

h3 Heading

h4 Heading

h5 Heading
h6 Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

archive.svg

attractions.svg

bed.svg

benefits.svg

boat.svg

camper.svg

car-wash.svg

car.svg

chat.svg

check-list.svg

check-mark.svg

chevron.svg

../../../../svg/app-icons/chevron.svg

chevron.svg

cone.svg

course.svg

credit-card.svg

deals.svg

discount.svg

document.svg

food.svg

fuel.svg

glasses.svg

home.svg

insurance.svg

log-out.svg

member-koereklar.svg

member-kombi.svg

member-komplet.svg

member.svg

money.svg

notifications.svg

park.svg

parking.svg

power.svg

scandlines.svg

search.svg

theme-park.svg

ticket.svg

tire.svg

tools.svg

user.svg

wallet.svg

windshield-washer-fluid.svg

Breadcrumbs.

Campaign banner content.

Navigation social for icons to share an article.

article sections

Sommerdæk til bilen

Gode sommerdæk om sommeren er lige så vigtige som vinterdæk om vinteren. Sommerdæk findes i mange variationer, tjek derfor FDMs dæktest før du vælger dæk.

Gode sommerdæk om sommeren er lige så vigtige som vinterdæk om vinteren.
Fotograf:

Foto

FDM
Viden

Den overvejende del af året er til sommerdæk i Danmark. Desværre har sommerdæk ikke altid den sammen bevågenhed som vinterdæk.

Som bilist har man stor tillid til dækkene på bilen, men de færreste tænker på, at man overlader sin skæbne til fire små kontaktflader på størrelse med fire håndflader mellem dæk og vejbane. Her skal der overføres bremsekræfter, styrekræfter, accelerationskræfter og drænes mængder af vand. Fra en bil der måske vejer omkring et tons og indeholder en familie fire personer.

Se også: FDM's seneste test af sommerdæk

Sommerdæk på våd vej

Generelt klarer de fleste sommerdæk på markedet sig godt på en tør vej. Det er på våd vej, at sommerdæk skal bestå sin prøve. Derfor kan det være fornuftigt at konsultere FDMs dæktest for at finde dæk der bedst opfylder kravene til et godt sommerdæk. Det er ikke en selvfølge, at dækkene lever op til det forventede.

Generelt klarer de fleste sommerdæk på markedet sig godt på en tør vej. Det er på våd vej, at sommerdæk skal bestå sin prøve.

Desværre fokuserer mange bilister ofte på støj og dækkets levetid. Støj fra dæk vægtes imidlertid kun med beskedne 10 pct. i en dæktest, hvorimod egenskaberne på våd vej vægtes med hele 40 pct. Det er derfor et godt råd at fokusere på egenskaberne på våd vej, når der vælges dæk.

Sådan skifter du selv dæk

Slid ikke under tre mm mønsterdybde

Et dæks egenskaber falder i takt med at det slides. F.eks har et dæk, der er slidt ned til 4 mm kun 11 pct. kontakt med en våd vejbane ved 125 km/t. Uanset at lovkravet til mønsterdybde er minimum 1,6 mm, anbefaler FDM, at et dæk kun slides ned til tre mm mønsterdybde. Et nyt dæk har til sammenligning 8-9 mm mønster.

Nyere sommerdæk har ofte et asymmetrisk slidbanemønster, hvor dækket er mærket med "outside" på den ene side. Det betyder, at mønsteret på dækket vender forskelligt på højre og venstre side af bilen.

Det er altså ikke en fejl, når dækmønsteret vender hver sin retning, og dækkene bortleder vand lige godt, uanset hvad vej mønsteret vender. Nogle dæk er mærket med "rotation" på siden af dækket, hvilket betyder at dækket har en bestemt omløbsretning.

Læs også TPMS - automatisk dæktrykmåling

Forskel på sommerdæk og helårsdæk

Mange tror fejlagtigt, at deres bil som udgangspunkt er monteret med helårsdæk. Sommerdæk og helårsdæk er dog to forskellige dæktyper. Et helårsdæk er som type et vinterdæk, der er M+S mærket, hvor producenten har forsøgt at komprimere sommer og vinteregenskaber i et og samme dæk.

Uanset moderne teknologi kan det kun lade sig gøre delvist. Vinterdæk og helårsdæk vil typisk have en længere standselængde på tør og våd sommervej. Typisk er et helårsdæk bedre om vinteren end om sommeren.

Læs også: Helårsdæk

Sommerdæk eller ej

FDM anbefaler, at du kører med dæk, der passer til årstiden. Det vil sige, at når der ikke længere er vinterføre i Danmark, bør du køre med sommer- eller helårsdæk. Det varierer fra år til år, hvornår vinterføret slipper sit tag i Danmark. Det er ofte en god ide, at vente med at skifte fra vinterdæk til et godt stykke ind i april måned.

Skal du have din bil med til udlandet, skal du være opmærksom på, at der i Europa er forskellige regler for vinter- og sommerdæk. Skifter du selv dine dæk, kan du spørge om det rigtige tilspændingsmoment på dit værksted eller hos FDMs rådgivning.

Læs mere: Regler for vinterdæk i andre lande

Tjek dækkene inden kør selv-ferien

Inden en sommerferietur på de store europæiske veje, er det vigtig at overveje om dækkene kan klare turen. Halvslidte dæk med 3-4 mm mønster kan være næsten nedslidte, inden du har kørt de tusinde kilometer til destinationen i Sydeuropa. Dækkene vil have rigtig svært ved at bortlede de store mængder vand, som man kan blive udsat for under sommerens heftige regnskyl. Inden turen skal dækkene også inspiceres for skader.

Når en bil er fuldt ferielæsset, og man kører med længerevarende høj hastighed på motorvejen, vil temperaturen i dækket stige. Det er i de situationer, at svagheder i et dæk kan få det til at briste. I værste fald med dækeksplosion til følge. Husk at følge instruktionsbogens anvisninger om højere dæktryk, når der er fuld læs på bilen. Det sparer også brændstof at køre med det rigtige dæktryk.

Læs mere: Dæktryk skal kontrolleres

Alt om dæk på fdm.dk

Lad FDM skifte dine hjul

Contact banner

Footer

FDM tilbyder

bilferie

Har du styr på vejhjælp til bilferien?

Ikke alle stop på kør selv-ferien er planlagte og lige spændende. Derfor er det vigtigt at have styr på vejhjælpen. Et FDM-medlemskab inkl. vejhjælp sikrer dig en tryg bilferie.

Bliv medlem i dag og få et FDM/Shell Card med 200 kr.

Læs mere

Bilkøb

Overvejer du at skifte bilforsikring?

FDM Bilforsikring er kåret som Bedst i test af Forbrugerrådet Tænk Penge.

Læs mere

FDM

Få styr på mærkaterne til bilen inden ferien

Venter kør selv-ferien om hjørnet, så kan du her få styr på hvilke mærkater, du skal købe til bilen. Hos FDM kan du købe både motorsvejs- og miljømærkater.

Læs mere

Rustkontrol

Ny bil?

Vi gør bilkøbet nemt og hjælper dig med alt fra bilvalg til gennemgang af slutseddel og gode råd til finansieringen.

Læs mere

typeof="foaf:Image"

Bliv medlem og få rabat

Som medlem af FDM får du rabat på fx. museer, seværdigheder, forlystelser, hoteller, færgeoverfarter og meget mere i hele landet.

Meld dig ind i dag, og få et FDM/Shell Card med 200 kr.

Læs mere
typeof="foaf:Image"

Skal din bil snart til syn?

Hos FDM får du et professionelt bilsyn på ca. 20 min. og kan vælge blandt vores 22 synshaller over hele landet.

Bestil et bilsyn eller vælg et medlemskab inkl. bilsyn.

Læs mere

Masthead

github

github issue

Files

Newsletter

Layouts.

Frontpage.

Products.

Article.

Ordering/bestilling.

Form page.

Motor frontpage.

Motor biltest.

Motor aston martin.